Sankt Helena Napoleon Valley Estate

Det var den franske kejser Napoleon Bonaparte (1769 - 1821), der ufrivilligt bragte den britiske ø Sankt Helena liggende i Atlanterhavet ind i verdenshistorien.

Napoleon blev i 1814 tvunget til at abdicere og blev forvist til øen Elba i Middelhavet. Øen styrede Napoleon dog hurtigt som sit nye lille kejserrige. Der skulle heller ikke gå lang tid før Napoleon var på banen igen. I 1815 indtog han Paris, hvor han fordrev den nye konge og genindsatte sig selv som kejser. Samme år tabte Napoleon slaget ved Waterloo, hvorefter englænderne ikke tog nogen chancer med den afsatte kejser.

I oktober 1815 blev Napoleon atter sendt i eksil - denne gang på Sankt Helena. Inden han blev sendt ud på den 69 dages sørejse, skal Napoleon have udtalt: "De kunne lige så godt havde sendt mig til døden".

Efter seks lange år uden den vante luksus i Longwood House, hvor Napoleon den sidste tid led af kvalme og mavesmerter, døde han 5. maj 1821 kl. 05.49 om morgenen. Den officielle dødsårsag var mavekræft, men der verserede dog adskillige teorier om Napoleons død bl.a. at han blev myrdet, forgiftet med arsenik eller at Napoleon var narkoman. Dengang blev arsenik benyttet i mindre doser, som vi kender det med kokain i vore dage. Nu handler det jo ikke om konspirationsteorier, men om kaffe.

Sankt Helena er i dag mere kendt for sin kvalitetskaffe. Den grønne arabicabønne fremstår med let opal farve, lidt flad med skarpe kanter. Kaffens smagsprofil er utrolig velafbalanceret med en medium let krop, lidt krydret smag af citrusfrugt - uden dog at bliv sur. Eftersmagen er lang og præget af nød og chokolade. Smagen byder på en helt unik friskhed, hvor man virkelig fornemmer arbejdet, der ligger til grund for denne utrolig rene kop kaffe.

Den britiske ø er på størrelse med Samsø og ligger med sine stejle, utilnærmelige klippesider i den sydlige del af Atlanterhavet ud for Afrikas østkyst. Den nærmeste havn er Cape Town i Sydafrika.

I gennem de sidste 10 år har pioneren David Henry arbejdet intenst med at dyrke kaffe på de mere end 100 år gamle kaffetræer på Sankt Helena. Dyrkningen sker ud fra de samme principper, der benyttes på Galapagos øen San Cristobal.

Kaffen kom til Sankt Helena i 1730 fra Yemen og hører til blandt de mest eksklusive og sjældne kaffer i verden - dette kan blandt andet illustreres ved, at den samlede eksport af Sankt Helena-kaffe til USA i 2001 kun bestod af to sække. Til sammenligning producerer og eksporterer et gennemsnitligt mellemamerikansk distrikt ca. 35.000 tons kaffe pr. år.

Dyrkning, plukning og salg af kaffen er en omstændig og økonomisk krævende proces. Alle forsyninger til øen skal sejles ind - dette sker kun hver 14. dag. Derudover sørger en båd for transport af øens ca. 5000 indbygger. Øen beflyves kun af Royal Airforce, så det kræver lidt planlægning. Kaffehøsten er ekstremt lille, men der hentes stadig plukkere til øen i plukningssæsonen.

Høsten er ikke blevet større af, at nogle af farmerne desværre var udsat for hærværk i år 2002.

David Henry har ikke ønsket at certificere denne unikke kaffe, men garanterer personligt for at den er 100 % økologisk.

Kaffeselskabet er blevet valgt som den eneste danske repræsentant for denne spændende kaffe.