Galapagos - Santa Cruz Estate

Galapagos-øerne, der er ejet af Equador siden 1832, fik verdens opmærksomhed da Charles Darwin besøgte dem i 1835. Isolationen i Stillehavet ud for Sydamerikas kyst gjorde, at han kunne studere hvordan de forskellige arter havde udviklet sig til at trives under specielle forhold. Studierne dannede grundlag for hans berømte værk "Origin of the Species" eller "Arternes Oprindelse" på dansk. Hans evolutionsteorier vakte stor opsigt dengang - ikke mindst hos kirken, da hans værk gjorde op med skabelses-beretningen i Biblen.

Historien om kaffen på Galapagos er også en historie om evolution og tilpasning, dog indenfor et kortere tidsperspektiv. I 1869 plantede Manuel J. Cobos de første kaffetræer på Galapagos-øerne. Cobos respekterede desværre ikke det unikke plante- og dyreliv, der fandtes på øerne - bl.a. udryddelsen af flere arter skildpadder står for hans regning.

Menneskeliv lå heller ikke højt på værdiskalaen. Cobos benyttede nemlig straffefanger fra Ecuador til at producere sin kaffe.

Straffefanger var der nok af. Kunne de ikke indordne sig under forholdene, blev de sejlet over til en ubeboet ø, hvor de blev efterladt til deres eget ve og vel. Det kom næppe som nogen overraskelse da straffefangerne i 1904 gjorde oprør og halshuggede Manuel J. Cobos.

Dermed var det også slut med kaffeproduktionen, plantagerne stod herefter uberørte hen indtil i 1994, hvor familien Gonzales overtog kaffeplantagen, der i dag hedder: Hacienda San Cristobal.

Kaffetræerne var nu mere end 120 år gamle og var derfor ikke længere produktive - kaffetræer er produktive ca. 30-40 år. Alle træer måtte derfor fældes, hvorefter familien Gonzales satte sig til at vente. Efter nogen tid begyndte nye skud at spire frem på de gamle træers stubbe. Herefter kunne en ny kaffeproduktion til kommercielt brug og en ny tid begynde.

"Partrimony of Humanity" er Galapagosøernes lov, der forbyder brug af kemikalier og pesticider. For at dette overholdes, kontrollerer O.C.I.A. - Organic Crop Improvement Association løbende, at bønnerne på plantagen produceres under helt naturlige forhold.

Helt op til for få år siden kom stort set al kaffe fra Galapagos fra øen San Cristobal (den 3. største ø i Galapagos-øerne). Santa Cruz Estate kaffe er, som navnet antyder, dyrket på øen Santa Cruz, som er den 2. største ø i Galapagos. Nogle mener, at kaffen fra Santa Cruz er sødere med en mere fyldig aroma en andre kaffer fra Galapagos.

Da økosystemet på øerne har meget stor fokus er kaffen fra Galapagos dyrket uden kemikalier og pesticider, hvorfor den kan betegnes som økologisk dyrket, hvilket også understeges i den unikke smag.