Divya Robusta Peaberry - Sethuraman Estate India

Først sidst i år 2009 kom Divya Robusta Peaberry til Danmark. Robustakaffen kommer fra en mindre farm i Indien - Sethuraman Estate, der ligger i staten Karnataka. Sethuraman Estate har de seneste 3 år vundet prisen for "Best Robusta" i en konkurrence lavet af Coffee Board of India.

Bhadra-floden er en flod i staten Karnataka i det sydlige Indien. Ved flodens breder i en højde af 850 - 1100 meter vokser denne robusta-kaffen, under en masse skyggetræer, for at give kaffen de optimale vækstbetingelser.

Divya Robusta Peaberry er håndplukket. Indenfor 2 timer efter plukningen fjernes frugtkødet ligeledes med håndkraft, for at beskytte den meget skrøbelige bønne inden i bærret. Herved opstår farmens egen betegnelse for metoden de benytter - Pulp Sundried. Efter at frugtkødet er fjernet fra bønner sorteres de nøjsomt, og sorten peaberry tages fra.

Ikke nok med at denne kaffe er af typen Robusta, det er ligeledes en peaberry. Divya Robusta Peaberry er absolut unik og findes kun i en meget lille mængde, hvorfor den kommer under kategorien Coffina. Normalt gror der to flatberry i et kaffebær, men det sker, at nogle kaffebær kun har en bønne, der har formet sig som en kugle - "Peaberry". Disse findes kun når sorteringen sker ved håndkraft.

Mange mener, at Peaberry kaffe er helt unikt. Dette skyldes, at det er ved peaberry - bønnen, at kaffen samler sin smagsprofil. I stedet for kaffebærret bruger sin energi på at skabe to halve bønner, samles alt energien på én rund kugle.