New Caledonia Domaine du Kouandji Estate

New Caledonia i Melanesia er et land med mange kontraster, pragt og begejstring. Alt fra farvestrålende natklubber og kasinoer til uspolerede og øde strande. Der er dog noget helt exceptionelt i dette land. Måske skal det endda overvejes at forblive en hemmelighed. Hemmeligheden kendes nemlig kun af få feinschmecker og kaffekender i verden - endnu færre har smagt den. Vi taler om New Caledonia kaffen.

Den første kaffe blev bragt til New Caledonia i 1860 af munkeordenen Marist Brothers. I 1880 bragte tidlige nybygger fra Reunion Island - også kaldet Bourbon Island - tre sorter kaffe til New Caledonia: Coffea Arabica, Coffea Liberica og Coffea Laurina. I 1910 kom så Coffea Canephora - også kaldet Robusta, der blev bragt ind fra Java.

For over 30 år siden var dyrkning af kaffe en vigtig del af økonomien i New Caledonia. Andre brancher viste sig dog mere fordelagtige for landets økonomi og kaffeproduktionen forsvandt fra New Caledonia.

25 km sydøst for byen Noumea ved foden af bjerget Kouandji ligger Kouandji Estate. Kouandji Estate er et forholdsvis nyt kaffefirma, der besluttede, at der fortsat skulle være kaffeproduktion i New Caledonia.Direktøren for Kouandji Estate Hr. P. Cochard er en stærk "advokat" for kaffe. Han har fornyelig modtaget et fransk hædersbevis for hans kaffe Leroy.

Leroy er en helt unik sort, der kun er fundet på New Caledonia og gror på et ca. 6 hektar stort område.

Coffea Laurina eller Leroy kaldes også "Pointed Bourbon" eller kælenavnet "The President", da denne unikke og eksklusive kaffe regelmæssigt er leveret til den fransk eks. præsident France Jacques Chirac.

Leroy er absolut sjælden. Den produceres i meget begrænsede mængder pr. år og er helt unik af sin art. New Caledonia er det eneste sted i verden den gror og er sat i kommerciel brug i New Caledonia. Kaffen har en let aroma med en afbalanceret krop, der i sin syrlighed giver en elegant dyb tone af karamel og en eftersmag med et let strøg af chokolade.

Der er forskellige teorier om Leroy. Den ene er, at det er en naturlig mutant af Bourbon, der kom fra La Reunion Island i 1860. Den anden teori er, at Leroy er en separat variant fra en naturlig krydsning af Coffea Mauritiana og Coffea Arabica af varianten Typica. Leroy har uden forarbejdning desuden ca. 50 % mindre indhold af koffein end mere gængse kaffe sorter. F.eks. har Coffea Arabica ca. 1.2 % koffein, mens Leroy kun har ca. 0,6 %.

New Caledonia - Domaine du Kouandji Estate er en af verdens dyreste kaffer, grundet dens sjældenhed og høje kvalitet, men også pga., at New Caledonia er fransk territorium. Arbejdskraften er væsentlig dyrere end i mange andre kaffeproducerende lande.