Galapagos Peaberry Selected

Galapagos Peaberry Selected™ har ikke tidligere været solgt til Europa eller for den sags skyld til Danmark som grønne bønner. Kaffen må slet ikke handles som grønne bønner, eftersom der er helt specielle regler omkring denne kaffe.

Denne helt unikke kaffe er først begyndt, at blive produceret i 2007. Det er derfor en ære for Kaffeselskabet, at være den første i Europa der fik tilladelse til at købe de grønne bønner - og om en kort stund kan tilbyde danskerne denne vidunderlige kaffe.

Kaffeselskabet har indgået en aftale om, at vi ikke må videresælge kaffen som grønne bønner men kun som ristet kaffe. Dette system kendes fra Haitian, og er lavet for at sikre kaffens kvalitet hele vejen.

Mange mener, at Peaberry kaffe er helt unikt. Dette skyldes, at det er ved peaberry - bønnen, at kaffen samler sin smagsprofil. I stedet for kaffebærret bruger sin energi på at skabe to halve bønner, samles alt energien på én rund kugle.

Danskeren kender godt Galapagos kaffen, da den almindelige Galapagos - San Cristobal allerede i starten af år 2000 blev præsenteret. Der findes ikke store mængder Galapagos Peaberry Selected TM. Dette gør den klart berettiget til at være i Coffina kategorien.

San Cristobal ligger i den fredede øgruppe Galapagos. Kaffen gror under ekstremt gode betingelser i tyk tåge og naturlige vandfald i et velafbalanceret økosystem ved siden af et vulkansk krater, der udmunder i søen "El Junco". Søen forsyner øen med friskt, sødt vand. Kaffen får under disse vilkår en markant krop, lav syrlighed, kraftig aroma med en blomsteragtig smagsprofil.

Galapagos-øerne fik verdens opmærksomhed da Charles Darwin besøgte dem i 1835. Isolationen i Stillehavet ud for Sydamerikas kyst gjorde, at han kunne studere hvordan de forskellige arter havde udviklet sig til at trives under specielle forhold. Studierne dannede grundlag for hans berømte værk "Origin of the Species" eller "Arternes Oprindelse" på dansk. Hans evolutionsteorier vakte stor opsigt dengang - ikke mindst hos kirken, da hans værk gjorde op med skabelses-beretningen i Biblen.

Historien om kaffen på Galapagos er også en historie om evolution og tilpasning, dog indenfor et kortere tidsperspektiv. I 1869 plantede Manuel J. Cobos de første kaffetræer på Galapagos-øerne. Cobos respekterede desværre ikke det unikke plante- og dyreliv, der fandtes på øerne - bl.a. udryddelsen af flere arter skildpadder står for hans regning.

Menneskeliv lå heller ikke højt på værdiskalaen. Cobos benyttede nemlig straffefanger fra Ecuador til at producere sin kaffe. Straffefanger var der nok af. Kunne de ikke indordne sig under forholdene, blev de sejlet over til en ubeboet ø, hvor de blev efterladt til deres eget ve og vel. Det kom næppe som nogen overraskelse da straffefangerne i 1904 gjorde oprør og halshuggede Manuel J. Cobos.

Dermed var det også slut med kaffeproduktionen, plantagerne stod herefter uberørte hen indtil i 1994, hvor familien Gonzales overtog kaffeplantagen, der i dag hedder: Hacienda San Cristobal.

Kaffetræerne var nu mere end 120 år gamle og var derfor ikke længere produktive - kaffetræer er produktive ca. 30-40 år. Alle træer måtte derfor fældes, hvorefter familien Gonzales satte sig til at vente. Efter nogen tid begyndte nye skud at spire frem på de gamle træers stubbe. Herefter kunne en ny kaffeproduktion til kommercielt brug og en ny tid begynde.

"Partrimony of Humanity" er Galapagosøernes lov, der forbyder brug af kemikalier og pesticider. For at dette overholdes, kontrollerer O.C.I.A. - Organic Crop Improvement Association løbende, at bønnerne på plantagen produceres under helt naturlige forhold.